Matrjošky / Russian dolls

Všichni je známe, dřevěné soustružené panenky, které se skládají jedna do druhé podle velikostí. Tradičně jich bývá lichý počet, nejméně 5. Panenka je malovaná nejčastěji bez rukou, oblečená v sarafanu, dlouhé pestré suknici. Poslední panenka, nerozkládací, bývá zobrazená jako malé miminko. Matrjoška se tak stává symbolem mateřství a plodnosti.


první zachovaná matrjoška od Zvězdočkina

Předobrazem Matrjošky byla rozkládací figurka japonského mnicha zvaná Fukuruma. Podnikavá kupecká rodina Mamontovových se nápadu ujala a kolem roku 1890 vznikly první soustružené bábušky. První známou ruskou Matrjošku vysoustružil V. P. Zvězdočkin (1876-1956, na fotce) a dostala podobu dívky se šátkem a kohoutem v ruce. V roce 1900 získala Matrjoška broznovou medaili na světové výstavě v Paříži. Dílny v Sergijev Posadu měly o práci postaráno. Od té doby se rozšířila do všech světových stran a získávala různé podoby.



Krásné osobité matrjošky vytváří Irina Troitskaja





Nebo výtvarné duo Hole in my pocket:




Matrjošky od Abbey Hendrickson:



Maorská rodina

zdroj: huhu


zdroj

Cibulový efekt bábušek je vděčným hravým prvkem pro nejmenší děti. Dá se rozvíjet do nekonečna.


zdroj

Motiv bábušek je vděčný také jako dekorace. Potisky na triko, na stěny, na textilie, na různé bytové i módní doplňky...


zdroj

Další přehlídku různých stylů najdete např. zde nebo kdekoliv jinde na internetu.

Komentáře

  1. Marie, dlouho se už podivuju nad oblíbeností matrjošek v Americe, Austrálii a také v Japonsku. Přiznám se, že mi dlouho lezly na nervy, mám je příliš spojené s vnucovaným rúskim jázykom a okupací. Ale některé jsou opravdu povedené, z tvých příkladů se mi hodně líbí ta stylizovaná zvířata.A ten cibulový princip je geniální.

    OdpovědětVymazat
  2. Já matrjošky taky neměla moc ráda, znala jsem je víceméně jako ty klasické suvenýrové s vysokým lakem. Až jsem před časem objevila Irinu Tr. a viděla, že se to dá pojmout osobitě. A ten bábuškový princip vkládání je skvělý a vlastně se opakuje v různých podobách velmi často u dětských hraček.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento typ blogů mne velmi baví a navíc Marie, skvěle sestaveno a vybráno ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Díky, Svatko, takhle je to časově náročné i když i pro mne zajímavější a taky se mnoho dozvím, přestože pak využiju jenom zlomek informací.

    OdpovědětVymazat
  5. I love the work of Irina Troitskaja ♥ Thanks you Marie !!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Lucie, yes, Irina is a discovery for me too.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat