Hračky Václava Kubáta

Teacher, artist and pioneer of Czech toy school. He is the wooden toy expert, he suggested a number of toy industry realized. 

Výtvarník a pedagog Václav Kubát (nar. 1934) je nezastupitelnou osobností na poli české hračky a uznávaný evropský odborník na dřevěné hračky.

Václav Kubát vyrůstal v rodině, kde se se dřevem pracovalo po několik generací. Stál u zrodu poválečné slávy české dřevěné hračky a také u zrodu hračkářského oboru na Střední uměleckoprůmyslové škole v Praze -Žižkov. Od 60.let se věnoval pedagogické činnosti na této škole a až do roku 1999 zde vedl obor Tvorba hraček. Je předsedou Asociace hračkářů a Sdružení pro hračku a hru

Navrhl řadu průmyslově realizovaných hraček, ale i zařízení dětských hřišť a mateřských škol, soubory nástěnných herních objektů pro různá oddělení nemocnic, pro dětské domovy a další dětská zařízení. Kromě hraček se zabýval i designem užitkových a dekorativních předmětů, architektonickými objekty a grafikou. Své autorské hračky vystavoval v mnoha zemích a zasloužil se o dobré jméno české hračkářské školy. 

Fotografie jsou z putovní výstavy Kočkohrátky a Hračky nehračky Václava Kubáta, která se konala ve Sladovně v Písku.

 

 Jaká by měla být vlastně hračka pro děti? Cituji pana Kubáta: 

„Hračka je předmět sloužící k spontánní hře dítěte. Měla by odpovídat jeho věku, mít velikost přiměřenou ruce a být zhotovena z materiálů dítěti příjemných a přitom trvanlivých a odpovídajících požadavkům hygieny i bezpečnosti. Tvarově by neměla kazit vkus, obsahově by naopak měla být sice srozumitelná, ale zároveň nechávat prostor pro fantazii. Její tvůrce se musí opírat o poznatky odborníků a navíc se vžít do role dítěte.“ 

 
expozice hraček na zámku v Kamenici nad Lipou


 

 Některé skládací hračky Václava Kubáta má ve svém výrobním programu firma Fa-Fido, kde je možné je zakoupit. A ještě doplním obrázky z Hračkobraní 2009 na zámku v Kamenici nad Lipou. Barevné dřevěné hračky pocházejí ze Střední uměleckoprůmyslové školy na Žižkově, domácí půdě Václava Kubáta. Profesionalita řemeslného zpracování je pro tuto školu charakteristická, zrovna jako použití pestrých barev a citlivá výtvarná stylizace.

 

Komentáře