Textilní knížky pro nejmenší / Soft book for baby

This post is about textile books for baby - why and how. Accompanying the pictures are from firmenich brands that make the book interactive, creative and safe. The next post will be about hand made textile books - from Czech and foreign artists. The biggest advantage of textile books is combination a verbal and motor activities. * * * 


Dnešní příspěvek bude trochu netypický, nebude o jednom výrobci, ale o jednom typu hracího produktu a to o textilních knížkách. Příspěvek vznikal pro internetový výukový portál Čtenářská gramotnost občanského sdružení Abeceda. Článek je chápán jako zdroj inspirace pro ty, kteří se textilní tvorbě věnují nebo rodičům, kteří by rádi svým dětem dopřáli nějakou zajímavou žužlací knížku. 

PROČ TEXTILNÍ KNÍŽKY ?

Textilní knížky jsou určené dětem kojeneckého a batolecího věku, zvláštní skupinu pak tvoří knížky pro děti slabozraké a nevidomé nebo handicapované.

Knížky z textilu mají mnoho výhod: jsou měkké, dobře se dětem uchopují a mohou je bez potíží objevovat nejen rukama, ale hlavně pusou. Pokud se ušpiní, lze je bez problémů vyprat. Největší plus vidím ve spojení motorických a verbálních aktivit, které dítěti dobře udělaná textilní knížka nabízí.

 

Oscar&Ellen a Tiny Love

Textilní knížky by měly splňovat stejná kritéria jako ostatní hračky pro malé děti: měly by nejen zabavit, ale také naučit, měly by jim pomáhat v jejich psychomotorickém rozvoji a navíc by měly být i bezpečné (pozor na malé všité části, plastové díly nebo baterie a hrací moduly).


Knížky pro děti do 1 roku 

Tyto knížky jsou vyráběné ve dvou základních variantách: buď jsou na každou stránku jednoduché motivy tištěné, případně strojově aplikované nebo jsou bohatě doplněny mnoha interaktivními prvky pro rozvoj jemné motoriky.

  
Ludus a Lilliputiens


Velmi dobře se osvědčily stránky šité z různých materiálů a textur pro zajímavé hmatové dojmy. Dítě vnímá hračku nejen zrakem, ale i hmatem a sluchem, takže výborně poslouží stránky šustivé, chrastící, pískací. Pro dítě kojeneckého věku je nejefektivnější šustivý a chrastivý prvek, protože nemusí vynakládat velkou námahu na vytvoření zvukového efektu.

 
Haba a Taf Toys 

Někteří výrobci nabízejí oboustranná leporela, která mají z jedné strany barevnost upravenou pro věk novorozenecký (dítě se rodí barvoslepé), takže se tyto kontrastní stránky dají využít i pro děti slabozraké. Z druhé strany mají motivy v pestřejších barvách, které zaujmou odrostlejší kojence.

 
Tiny Love a Lamaze


Z tohoto pohledu se mi nezdají pro kojence moc zajímavé knížky řešené v tlumených pastelových barvách. Myslím, že tyto něžné knížky osloví hlavně maminky, ale dětem se v nich zpočátku hůře orientuje, nerozeznají hranice jednotlivých motivů, barevně plochy splývají. Pokud mají knížky nějaké aktivity, tak je dokáží zaujmout, ale barvy samy o sobě ne. Pro srovnání: knížka v příjemně tlumených tónech vs. knížka od Zolo v křiklavých barvách a vzorech, které se jen tak nepřehlédnou.

  


Pro tento věk je charakteristické, že okolní svět je poznáván všemi smysly. U látkových knížek je velkým plusem, že ji mohou děti cumlat, žužlat, kousat, proto jsou často doplněny různými kousacími kroužky a tvary, šňůrkami, pestrými etiketami, všitými a odklápěcími tvary, kapsičkami, které jsou vděčným hracím prvkem pro batolecí věk, průhledy, zrcátky ad.

 

Haba



 

Tiny Love a Manhatan Toys


Knížky pro děti od 1 - 3 let 

Tyto knížky už jsou vybaveny mnoha didaktickými a edukativními prvky. Knížky jsou rafinovanější a mnohdy mají i komplikovanější tvar, přecházející do mazlivé hračky, zvířátka.


Objevují se knížky zaměřené na holky a kluky, na profese, na denní aktivity, na zvířátka žijící v různých prostředích apod. Nad podobně řešenými knížkami už se dítě mnoho naučí: s pomocí rodičů poznává své okolí, učí se ho pojmenovat a rozvíjí nejen své motorické schopnosti, ale také řeč a slovní zásobu.



Oscar&Ellen

 
Ebulobo 


Pro starší batolata jsou určeny knížky, na kterých se děti učí rozlišovat barvy a počítat, procvičují prsty k dovednostem potřebným pro oblékání (prvky zavazování tkaniček, provlékání šňůrek, zapínání knoflíků a zipů).



Knížky pro slabozraké a nevidomé děti 

Pro tyto knížky je typická kontrastní barevnost a použití těchto základních barev: černá a bílá, které jsou doplněné červenou, žlutou, modrou nebo zelenou. Zobrazované motivy jsou velké, s černými konturami pro lepší orientaci. Děti slabozraké a nevidomé jsou odkázáni z větší části na svůj hmat a sluch, takže je důležité, aby byly knížky vybaveny různými zajímavými hmatovými a zvukovými detaily.






výukový pult pro nevidomé, český výrobce Maxim


Textilní knížky autorské 

Zvláštní kapitolu tvoří knížky autorské, tedy takové, které si tvůrce sám navrhne a vytvoří. Jelikož je to ale téma zajímavé samo o sobě, přibude příspěvek příště. Můžete se těšit na české i zahraniční tvůrce.




Komentáře

  1. U nás byly tyhle textilní knížky a různá leporela taky hodně v kurzu. Hodně jsem jich objevila přes knižní databáze, ale na druhou stranu je jich taky plné knihkupectví a různé obchody pro děti. Jen to chce vědět, co koupit. Aby to bylo trochu výchovné a nebylo to jen takové hahaha a malému to nic nedá. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat