Terapie hračkou - Yaara Nusboim

Platon prý tvrdil, že o lidech se můžete dozvědět za hodinu hraní více než za rok konverzace. Na tomto poznatku jsou postavené některé herní systémy, které vycházejí z teze, že děti jsou schopné se uzdravit, jen potřebují správné podmínky. Já vás seznámím s hračkami, které jsou svým tvarem podřízeny jednoduchému terapeutickému principu: to, jak se dítě chová při hře, může terapeutovi pochopit emoční stav dítěte a podle toho jednat. V praxi používají terapeuté běžné hračky, ale izraelská designérka Yaara Nusboim šla dál a navrhla hračky výsostně čistého designu, osekaného od všech detailů. Hračky soustružené ze dřeva a tvarově minimalizované. Co mne nejvíce zaujalo, je myšlenkové podhoubí těchto hraček.

web Yaara Nusboim

Almo panenky jsou panenky vyrobené z javorového dřeva a pružného polyuretanu a představují emoce (strach, bolest, prázdnota, láska, hněv a bezpečí), se kterými se děti během terapie setkávají. Měkké části jsou vyrobené v 3D tiskárně.

Tato kulatá panenka se sukýnkou jako okvětní lístky je láska, která symbolizuje stabilitu, dotek a péči. Naproti tomu hněv má kolem sebe ostny. Abstraktnost panenek dovolí dětem promítnout více vlastní pocity a emoce, se kterými se dá dále pracovat.

Diverzitoy vycházejí ze staršího "testu panenek", který proběhl v roce 1940 v USA: děti měly ukázat, která panenka se jim líbí více, zda tmavší nebo světlejší pleti a děti si kupodivu vybíraly panenky světlé. Na tomto projektu chtěla Yaara vést děti k chápání rozlišnosti barev pleti a tvarů těla.














Komentáře