Alexander Calder

Alexander Calder (1898 - 1976), americký sochař, o jehož životě a díle se tu nebudu nijak zvlášť rozepisovat, poněvadž kdo by neznal jeho slavné mobily a kinetické plastiky, navíc životopis je všude snadno dostupný... Já si tu jenom poznamenám jeho mobilní hračky a zvláště vtipný miniaturní Cirkus.

Svůj Cirque Calder začal vytvářet ve 20.letech 20.století. Byl vymyšlen tak, aby se mu celý vešel do kufru. Nakonec bylo kufrů pět. Cvičenci, zvířata a akrobati jsou vytvořeny z drátu, dřeva, gumy, provázků a kousků látek. Jsou mobilní, různě se pohybují, tančí, jezdí, skáčou jako opravdoví cirkusáci... Calder vytvořil komplet cirkusovou show s jednotlivými náročnými čísly a bavil tím návštěvníky během svého pobytu v Paříži. Na video nahrávce je dokument z roku 1961, kdy mu při práci asistovala manželka. Cirkus je dnes uložený ve Whitney Museum of American Art v New Yorku.

via: Artsy / Alexander Calder




náčrtník z 20.let


kufry, ve kterých byl cirkus uložený












1926 - 31


kvaš z roku 1926


1932



Níže jsou hračky, které vyrobil A.Calder pro své vnučky a po letech převzala do svého výrobního programu firma Vilac. Hračky jsou uloženy v Berkshire Museum v Pittsfieldu.


původní Calderovy hračky - ryba, medvěd a žabka







Komentáře

  1. A hele, co všechno se dá vygůglovat:)...zdravím Tě, můj milý Břichopásku! Tady je krásně!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc ráda Tě tu vidím, eFko! U tebe není vůbec černobíle...:-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat