Autorské textilní knížky / Hand made soft book

Autorské textilní knížky jsou takové, které si tvůrce sám navrhne a vytvoří. Tyto knížky bývají šité ze snadno přístupných materiálů, z bavlněných pláten nebo z filcu.

Autoři nemají žádné hranice, které mají velcí výrobci (technické možnosti výroby, cena apod.). Pro tyto knížky je typický vysoký podíl ruční práce, objevují se výšivky, různé textilní aplikace a kombinování technik s ručním tiskem, malbou, materiály apod.

Jediným úskalím těchto knížek - pokud jsou určeny malým dětem - bývá vizuální okouzlení autora, kdy jeho výtvarný záměr je nadřazen nad účel a cílenou skupinu (tedy že jde o předmět pro malé děti). Některé pokulhávají jak po stránce estetické, tak řemeslné, mnohé jsou naopak velmi nápadité ve výtvarném zpracování.

Zvláštní kapitolou jsou tzv. quiet book, které jsou šité z filcu. Já tomuto materiálu moc nehovím, tak tyto knížky ponechávám stranou, i když jsou mezi maminkami a handmade tvůrkyněmi velmi oblíbené.

Čeští tvůrci / Czech authors 

Zmíněni jsou ti, kteří se knížce věnují intenzivněji a kteří mají dostupnou internetovou prezentaci k dnešnímu datu (pravda, mnoho jich není).

Nao a tak... Jednoduché knížky v záměrně tlumených zemitých tónech, které se vyznačují volným rukopisem jak v technickém řešení (šití, aplikace i malování působí "horkou jehlou"), ale jinak jsou moc hezké a stojí o nich vědět.

 

 

Šárka Dlouhá šije pestře strakaté knížky pro konkrétního zájemce, takže tyto kusy jsou jedinečné. Každá stránka má mnoho textilních aplikací a základní didaktické prvky (šněrování, vázání tkaniček, zipy, kapsičky, okýnka ad.). Možná trochu divoká pestrost nebude pro každého, ale myslím, že odrostlé batole by mohla dobře zaujmout a zabavit.

 

 

Radka Hejtmánková (Kwalik) šije jednoduché knížečky s aplikovanými motivy, ale vedle toho vytváří nápadité kapří abecedy, které mají kus poctivé knižní didaktičnosti, proto ji zde zmíním. Knížky-hračky se vyznačují výraznou barevností, pečlivým řemeslem a přehledností motivů. Skvěle odvedená práce pro děti, které se chtějí naučit písmenka a přitom se dobře zabavit.

 

 

LUDUS je český ateliér, o jehož tvorbě jsem už psala a zmíním ho ještě v této souvislosti. Jejich dvě textilní knížky byly oceněny národní značkou Správná hračka. Jsou to jednoduché knížečky s aplikovanými motivy pro nejmenší děti. Knížku je možné bez obav žužlat i prát.

 


Marie Mrňávková šije didaktické knížky a textilní pohádky pod značkou Břichopas. Didaktické knížky s mnoha aktivitami a zvukovými efekty byly také oceněné jako Správná hračka: knížky Agnes s chrastícím ptáčkem a Domeček a to pod značkou domovské dílny Šapitó.

   

 Textilní pohádky jsou tvořené jako knížka, která poskytuje prostor pro hraní konkrétní pohádky.

   

Textilní pohádka O zajíci, lišce a kohoutovi a autorská knížka Klíčení


Ostatní autoři / Other authors 

Zde jsem svázána víc než u českých autorů na internet. Co se mi podařilo nalézt a stojí za zmínku... Bezva knížky pocházejí od Wee Galery. Z jedné strany jsou jednoduché motivy v černé lince, která je ideální pro ty nejmenší nebo pro děti slabozraké. Hezké, vkusné zpracování pro nejmenší.

 


Studio Pi´lo vytvořilo knížku v přírodním materiálu a v decentním písmenkovém a číselném dekoru. To už je na hranici hračky a autorského dílka.

 


Wendy Buss a její osobitá kniha "Podzimní listí" se střízlivou ruční výšivkou.

 


Alicia Paulson vytvořila z filcu a potiskových tkanin knížku, určenou pro malé děti. Hezká čistá práce, která ctí malého držitele této hračky.

 

Q is for Quilter vytvořila knihu, která má didaktické prvky, výrazné a přehledné motivy, takže výborně poslouží malým dětem, které se mohou nad knížkou učit barvy, písmenka a procvičovat jemnou motoriku. 

   


Jessica Perkins má ráda všechny barvy duhy...její "Duhová zahrada" umožňuje dětem poznávat barvy v té nejhravější podobě.

 


Frances Pickering vytváří osobité knížky s bohatým kombinováním technik a materiálů. Tyto knížky už ale rozhodně nejsou určen těm nejmenším.

 


Na závěr zmíním mou oblíbenou Saru Lechner. Její bohatou a originální tvorbu si můžete prohlédnout na jejích stránkách, kterých je hned několik. Zde je ukázka umělecké knížky, zpracované technikou plstění, šití, ruční výšivky. Rovněž nejde o knížku určenou malým dětem.

Komentáře

Okomentovat