Kireei

Španělský magazín Kireei ve své online verzi, která se celá týká her a hraní, uvedl krátkou zmínku také o mé práci na téma hry a hračky v naší zemi.

Potěšilo mne, že jsem se ocitla po boku žen, které jsou v psaní blogů skutečnými profíky:

Deborah a Kickan and Conkers, která jako první objevila můj hračkový blog a zasloužila se o další šíření povědomí nejen o mém blogu, ale zejména hračkové tvorbě českých výtvarníků...
Irene Hoffs a její blog Bloesem Kids
Noemi a Cozy and free
Emilie, Esther a Courtney a Babyccino Kids
Bárbara a Coas Magazine
Conchi Garcia a Coasa que pasan
Luciana de Luca a Emma and Rob

Listovat magazínem můžete zde.



Od stránky 72 začíná malý rychlotest pro několik tvůrců a aktérů, majících co do činění s hrou, hračkami a hrami pro děti, typickými pro danou zemi, ze které pocházejí. Pro zájemce předkládám českou verzi mých odpovědí, abyste byli trochu v dění.

1) Jaká je oblíbená hra ve vaší rodině?
Mám 3 malé dcery (6, 3 a 1,5 roku), takže typická je kontaktní hra s rodiči - kutálení, skákání po rodičích, honění, schovávání. Dcery milují puzzle a jednoduché stolní hry (pexeso). Velmi rády tvoří a malují. Když dcery zlobí, hrajeme obvykle hru na psa, při které se dcery rychle uklidní. Přinášejí předměty ze svého okolí stejně jako psi, kteří rádi aportují.

2) Jaká je populární hra ve vaší zemi?
Malé děti si rády hrají staré hry, děděné po několik generací. Jedná se o pohybové hry, doprovázené zpěvem, tleskáním, skákáním, chůzí, hádáním.
Hry pro děti 2-6 roky: Chodí pešek okolo, Kolo kolo mlýnský, Před pikolou za pikolou (hra na schovávanou), Čáp ztratil čepičku (hledání barev), Sochy, Slepá bába (schovávání).
Hry pro starší děti: Honzo vstávej, Cukr, káva, limonáda, Skákací panák a míčové hry.
Starší děti hrají také technické a elektronické hry.
A samozřejmě nechybí deskové hry, které děti často hrají se svými rodiči.


3) Jaké jsou vaše vzpomínky na hry z dětsví?
Moje vzpomínky na hry z dětství jsou krásné. Když jsem byla malá, můj otec si se mnou hodně hrál, učil mě kreslit a četl knihy. Byl to velmi zábavný člověk. Když jsem byla větší, hrály jsme si s dětmi ze sousedství třeba starou hru Zlatá brána, v níž se rytmicky odříkává a já jsem při ní měla pocit, že procházím do jiného světa. Silný zážitek.
Vzpomínám si, jak jsem běhala s mým bratrem a jeho kamarády po lese a bojovali jsme s šiškami o totem. Nebo jsme hloubili zemljanku v lese. Vlastně jsme si hodně hráli venku pod širým nebem. Teď si s dcerami hraju podobně nebo si hraju, když šiju hračky.


A jaké to je nebo bylo u vás?

Komentáře

  1. Maruško, gratuluju! A to my víme, že si u vás umíte pěkně hrát :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Velká gratulace!!! Váš blog čtu už dlouho a je moc,moc krásný.

    OdpovědětVymazat
  3. Kláro, nás hraní baví :-)

    Soňo, to mě těší, že Vás hračkový blog zaujal. Tak choďte dále...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat